Bitlis’te Gezilecek Yerler
Türkiye’nin doğa harikaları arasında yer alan meşhur Nemrut Gölü’ne ev sahipliği yapan Bitlis’te keşfedebileceğiniz birçok doğal güzellik ve tarihi kalıntı vardır. Van Gölü’nün batısında kalan konumuyla Bitlis; Ağrı, Siirt, Van ve Muş ile komşudur. Doğu Anadolu’nun sevilen şehirlerinden biri olan Bitlis’te turistlerin ilgisini çeken meşhur yerler ve tarihi güzellikler mevcuttur. Siz de Bitlis’i en meşhur gezi noktalarından yola çıkarak keşfetmeye başlayabilir, unutulmaz bir seyahat planı yapabilirsiniz.
Bitlis’in En Meşhur Yerleri
Bitlis’in en meşhur yerleri arasında tarihi kaleler ve islamî eserler öne çıkar. Ayrıca sokakları, caddeleri ile Bitlis’in birçok noktası görülmeye değer niteliklere sahiptir. Bitlis’in turistik yerleri ile ilgili bir keşfe çıkmak ve en meşhur yerlerini görmek için rotanıza eklemeniz gereken adresler şu şekilde sıralanabilir:
- Nemrut Gölü: Gölleri ve dağları ile meşhur olan Bitlis’in en ünlü doğal güzelliklerinden birisi Nemrut Gölü’dür. Yılın her döneminde konuklarını ağırlayan bu göl mevsim özelliklerine göre ziyaretçilerine çeşitli büyüleyici manzaralar sunar. İlkbahar ve yaz aylarında yeşilin çeşitli tonları ile buluşacağınız, eşsiz bir volkanik krater olma özelliği taşıyan göl, kış aylarında ise bembeyaz, göz alıcı bir görünüme kavuşur. Gölün çevresinde buhar bacası, buz mağarası gibi çeşitli oluşumlar mevcuttur.
- Van Gölü: Türkiye’nin en büyük ve en meşhur göllerinden olan Van Gölü bu topraklarda bulunur. Nemrut Dağı’nda gerçekleşen bir patlama sonucunda oluştuğu düşünülen bu göl Bitlis’in ve Türkiye’nin sayılı doğal güzellikleri arasında yer alır. Van Gölü’ne ek olarak Bitlis’te bulunan Aygır Gölü, Sodalı Göl ve Nazik Gölü de Bitlis’in en meşhur ve görülmesi gereken doğal güzelliklerinden bazılarıdır.
- Süphan Dağı: En bilindik volkanik dağlardan birisi olan Süphan Dağı 4058 m rakıma sahiptir.
- Bitlis Kaplıcaları: Bitlis’in Türkiye çapında ün kazanmış, en meşhur yeri kaplıcaları olarak sayılabilir. Yeraltı kaynakları açısından son derece zengin bir coğrafyaya sahip olan Bitlis, volkanik arazi üstüne kurulu şehirlerden bir tanesidir. Bu sayede yeraltı kaynaklarından birçok farklı yolla faydalanılabilir.
- Bitlis ve Tatvan Kayak Merkezleri: Kış aylarını sert bir iklimle geçiren Bitlis’te kış turizmi için sıkça tercih edilen iki adet kayak merkezi bulunur. Bunlardan en meşhuru Bitlis Kayak Merkezi’dir.
- Tarihi Bitlis Evleri: Şehir merkezinde değişen yaşam koşulları ve mimari yapıya karşın, Tarihi Bitlis Evleri olarak anılan bölgedeki yapılar geçmiş yılların yaşantısını temsil eden özelliklere sahiptir. Basamak şeklinde kurgulanan sokak düzeninde, tarihi dokuyu yaşatan ve Bitlis’in kendine özgü mimarisini temsil eden evleri görmek mümkündür. Özellikle kültürel ve mimari gezilerden hoşlanıyorsanız Bitlis turunda mutlaka burayı rotanıza eklemelisiniz.
- Bitlis Çarşısı: Evliya Çelebi’nin ünlü eseri Seyahatname’de bahsedilen yirmi bin dükkanlı çarşı Bitlis Çarşısı olarak bilinir. Günümüzde eskisi kadar aktif bir şekilde faaliyet göstermese de bu çarşıda çeşitli doğal ürünler bulmanız mümkündür.
- Etnografya Müzesi: Bitlis’in tarihi güzelliklerinin sergilendiği meşhur müze olan Etnografya Müzesi’nde bu coğrafyanın geçmişine, yerleşik hayat düzenine, geleneklerine ve göreneklerine ilişkin bir çok eser sergilenir. Demir işçiliğinden dokuma halılara farklı türlerdeki pek çok eser müzede yerini alır.
Bitlis’in Tarihi Güzellikleri Nelerdir?
Yaklaşık 13 asırdır Müslüman toplumların hakimiyetinde olan Bitlis, 641 yılında Hz. Ömer ve arkadaşlarının fethettiği, 1071 senesinde ise Selçukluların hüküm sürmeye başladığı bir şehirdir. 1514 yılında Osmanlı’ya katılmış, Cumhuriyet Dönemi sırasında Türkiye’nin Muş iline bağlanmış, 1936 yılında ise ayrı bir şehir olarak ilan edilmiştir. Şehrin tarihi ise yaklaşık 7 bin yıl öncesine dayanır. Asur, Pers, Yunan, Bizans ve Ermeni toplumlarının medeniyetlerini ağırlamış olan Bitlis’te zengin bir tarihi birikim mevcuttur. Bitlis’in tarihi güzellikleri arasında öne çıkan yapı türleri kaleler, camiler, medreseler, hanlar, kümbetler, türbeler, müzeler, mağaralar ve manastırlar şeklinde sınıflandırılır. Her bir yapı türüne ilişkin Bitlis’in en meşhur tarihi güzelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Kaleler: Bitlis’in en ünlü kaleleri Tatvan, Ahlat, Adilcevaz ve Bitlis kaleleridir. Bunlardan Bitlis Kalesi, şehir merkezinde bulunan ve eskiden tek başına bir şehir olarak kullanılmış bir kaledir. Adilcevaz Kalesi, Van Gölü’nü gören bir tepede kuruludur. Geçmişte bu kalede Hz. Ali’nin yolculuk sırasında mola verip atıyla birlikte dinlendiği rivayet edilir.
- Camiler: Bitlis’in farklı konumlarında tarihi özelliklere sahip olan camileri bulunur. Bunlar Gökmeydan Camii, Ulu Camii, Adilcevaz Tuğrul Bey Camii, Ahlat İskender Paşa Camii ve Şerefiye Külliyesi ve Camii olarak öne çıkar. Ulu Camii, Bitlis’in en eski yapıları arasında yer alan ve şehir merkezinde konumlanan bir ibadethanedir. Gökmeydan Camii, Bitlis’in meşhur 5 minaresinden birinin bulunduğu camidir. Şerefiye Külliyesi ve Camii 1592 yılında yapılmış olup birçok farklı noktasında Osmanlı’dan izler taşımaya devam eder. Adilcevaz Tuğrul Bey Camii’nin üstünde 12 adet küçük kubbe bulunur. Göl kenarında yer alan cami hem ibadete açık olması, hem de estetik mimarisi ile dikkat çeken Bitlis yapılarından birisidir.
- Medreseler: İhlasiye ve Hacı Yusufiye Medresesi Bitlis’te bulunan tarihi güzellikler arasında yer alır.
- Hanlar: El Aman Han, Hoza Han ve Papşin Hanı, Bitlis’te ziyaret edebileceğiniz, Osmanlı’dan izler taşıyan tarihi yapılardandır.
- Kümbetler: Emir Bayındır, Emir Ali, Şeyh Babo ve Usta Şagirt kümbetleri mimari yapıları ile Bitlis’in önemli tarihi mirasları arasında sayılır.
- Türbeler: Abdurrahman Gazi ve Küfrevi türbeleri Bitlis’te Bizans’tan izler bulabileceğiniz tarihi merkezlerdendir.
- Müzeler: Etnografya ve Ahlat müzelerinde tarihi birçok unsur bulunur.
- Anıt Mezarlar: Ahlat Selçuklu Mezarlığı mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir anıt mezardır.
- Mağaralar: Ahlat Harabeşehir Kaya Evleri tarihin derinlerine inebileceğiniz nitelikte, özel yapılardır.
- Manastırlar: Bitlis’te bulunan Aghperig Manastırı, bir Ermeni manastırı olarak bilinir. Günümüzde yıpranmış bir görünüme sahip olsa da ziyarete açıktır.
Bitlis’te Yapılacak Aktiviteler
Tarihi ve doğal güzelliklerin bir arada bulunduğu Bitlis’te yapabileceğiniz birçok aktivite bulunur. Bunlardan ilki doğa sporları olarak düşünülebilir. Süphan ve Nemrut Dağı’nın eteklerinde uzun soluklu doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Yüksek rakımlı dağlar trekking aktivitesi için elverişli bir seçenek olabilir. Aynı zamanda kış turizminin vazgeçilmez adreslerinden biri olan Bitlis’te yapılacak en bilindik aktivitelerden birisi de kayaktır. Ayrıca farklı mevsimlerde bölgede bulunan kaplıcaları ziyaret etme imkanınız bulunur. Yaz aylarında adeta bir plaj görünümüne kavuşan Van Gölü’nün tadını çıkarabilirsiniz. Şehri uzak bir noktadan ve geniş açıdan seyretmek isterseniz Şerifbey Tepesi’ne çıkmanız önerilir. Bunun yanında yöre halkının düzenlediği düğünlere denk gelirseniz bu aktivitelere katılarak eğlenceli bir deneyim yaşayabilirsiniz. Peki “Bitlis merkezde neler var?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız, hem tarihi hem de doğal güzellikler açısından birçok turistik bölge şehir merkezi yakınlarında yer alır. Ayrıca yöresel lezzetleri tadabileceğiniz çok sayıda restoran şehir merkezinde hizmet verir. Bitlis’in meşhur yemeklerinden biri olan Bitlis büryan kebabını yemeden buradan dönmemeniz önerilir. Bitlis’in merkezinde yapabileceğiniz bir diğer aktivite ise sevdikleriniz için hediyeler almaktır. Kök boyalı dokuma kilimler, küp peyniri, Ahlat bastonu, adil balı gibi Bitlis’e özgü hediyelikleri satın alabileceğiniz birçok dükkan bulabilirsiniz.
Bitlis seyahatinde istediğiniz yere özgürce ulaşım sağlayabilmek için Kanuni’nin ürün seçenekleri arasında bulunan birbirinden kullanışlı motorlardan birini tercih edebilir, tam hayalinizdeki gibi bir maceraya kendi motorunuzla atılabilirsiniz.