Karaman’da Gezilecek Yerler
Karaman’da Gezilecek Yerler
Karaman, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan şehirlerden biridir. Karaman’ın güneyinde Mersin, batı ve kuzeyinde Konya, güneybatısında Antalya illeri bulunur. Şehrin Antalya, Konya ve Ankara gibi önemli merkezlere yakın konumda yer alması, tarihi yerler ve doğal güzellikler açısından zengin olması nedeniyle Karaman her yıl pek çok turist tarafından ziyaret edilir. Tarihsel dönemde farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan kenti keşfetmek, yörede sevdiklerinizle unutulmaz bir tatil yapmak isterseniz yola çıkmadan önce Karaman’da gezilecek yerler listesi yapmalısınız. Peki Karaman’da nereler gezilmeli? Karaman ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylara kısaca göz atabilirsiniz.
Karaman’ın Doğal Güzellikleri Nelerdir?
Karaman, yeşil doğası, el değmemiş mekanları ile doğal güzellikler açısından zengin bir şehirdir. Doğa içerisinde vakit geçirmek, trekking gibi farklı aktiviteler yapmak isteyenler için pek çok alternatif seçeneğe sahiptir. Şehrin doğal güzellikleri Manazan Mağarası, Gödet Saklı Cennet, İncesu Mağarası, Gürlük Şelalesi, Akköprü Mesire Alanı, Yerköprü olarak sıralanabilir. Karaman ulaşım ve turizm olanakları açısından da oldukça gelişmiş durumdadır. Karaman’da keyifli bir tatil yapmak için hemen yola çıkabilirsiniz.
Manazan Mağarası
Manazan Mağarası, Karaman’da turistlerin sıklıkla uğradığı mekanlar arasındadır. Mağaraya ulaşım için şehir merkezinden 40 km mesafeye kısa bir yolculuk yapmak yeterlidir. Kent merkezine oldukça yakın konumda yer alan mağaranın tarihinin yaklaşık 6. veya 7.yüzyıla uzandığı düşünülür. Mağara içerisinde 5 katlı toplu tarihi meskenler yapılmıştır. Bu meskenlerden günümüze sadece 3 kat ulaşmıştır. Mağaranın içerisinde kil işçiliğine dayanan çeşitli imar faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. Mekan Ürgüp’e benzerliği nedeniyle Karaman’ın Kapadokyası olarak bilinir. Mağara içerisinde Kapadokya’ya benzer yeraltı şehirleri mevcuttur.
Gödet Saklı Cennet
Gödet Saklı Cennet, Karaman’da yeşil ile mavinin buluştuğu mekanlardandır. El değmemiş güzelliği ile turistler için ilgi çekici bir yerdir. Yerleşimin tarihi eski devirlere uzandığı için bölgede eski medeniyetler kalan izlere rastlamak da mümkündür. Turistik alan Karaman Güldere köyünde yer alır. Gödet saklı cennet, kanyon içerisinde akan bir dere ve ormanlık alanlardan oluşur. Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız yörede kartpostala benzer manzaralar yakalayabilirsiniz.
İncesu Mağarası
İncesu Mağarası, karstik oluşumlu bir mekandır. İncesu Deresi’nin doğusunda yer alır. 1356 metre uzunluğa sahip mağarasın iç mekanını gezmek mümkündür. Mağara 2013 yılında turizme kazandırılmıştır. Doğal oluşumun içerisinde yer alan yürüyüş yolları, aydınlatma sayesinde iç mekanı rahatlıkla gezebilirsiniz. Mağara içerisindeki sarkıt, dikit, sütun ve travertenler oldukça ilgi çekici görünüme sahiptir. Görenleri hayrete düşüren güzelliği ile İncesu Mağarası’nı Karaman gezisi sırasında mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Gürlük Şelalesi
Gürlük Şelalesi, doğa içinde huzur ve sakinlik arayanlar için eşsiz bir mekandır. Yeşillikler içinde akan şelale ziyaretçilerine göz alıcı manzaralar sunar. Görenleri büyüleyen mekana ulaşım Taşkale Köyü üzerinden sağlanır. Şelale çevresindeki ormanlık mesire alanı olarak halka açıktır. Piknik aktiviteleri için Karaman’da sıklıkla ziyaret edilen Gürlük Şelalesi, yeşil doğası, soğuk suyu, alabalık tesisleri ile ünlüdür. Şelale Karaman merkezden yaklaşık 48 km uzaklıkta yer alır.
Akköprü Mesire Alanı
Akköprü Mesire Alanı, şehir yaşamından uzaklaşarak sakin bir mekan arayanlara birebirdir. Karaman merkeze 35 km uzaklıkta yer alan mekan tarihi bir köprü, vadi içerisinde akan dere ve ormanlık alandan oluşur. Mesire alanı şehre gelen turistlerin uğrak yeridir. Tarihi dokusu, doğal güzellikleri ile meşhur Akköprü Mesire Alanı’na Karaman ziyaretinizde mutlaka uğramalısınız.
Yerköprü Şelalesi
Yerköprü Şelalesi, Konya il sınırları içerisinde kalmasına rağmen, Karaman’a daha yakın konumdadır. Şelale Karaman merkeze 70 km uzaklıkta yer alırken, Konya şehir merkezine 110 km mesafede bulunur. Yeşil bitki örtüsü, şelalesi ve vadi içerisindeki kanyonu ile görenleri etkileyen manzaraya sahip mekan yabancı, yerli turistlerin de uğrak noktasıdır. Yerköprü Şelalesi el değmemiş güzelliği ile fotoğraf meraklıları, doğa tutkunları için idealdir.
Karaman’ın Tarihi Yerleri Nelerdir?
Karaman tarihsel süreçte farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Şehirde farklı medeniyetlere ait pek çok tarihi eser bulunur. Özgün mimarileri ile günümüze kadar ulaşan bu eserlerin tarihi, kültürel ve turistik değeri de oldukça büyüktür. Şehrin tarihine tanıklık etmek için Karaman Kalesi, Hatuniye Medresesi, Çeşmeli Kilise, Taşkale Tahıl Ambarları, Yunus Emre Cami, Tartan Konağı gibi öne çıkan mekanları gezebilirsiniz.
Karaman Kalesi
Karaman Kalesi’nin tarihinin 11. veya 12.yüzyıla uzandığı düşünülür. Taş işçiliğinin özgün yapıları arasında yer alan kale iç içe geçen surlar ve burçlardan oluşur. Kale Roma, Bizans Medeniyetleri’nden izler taşır. 1465 yılında Osmanlı Devleti tarafından onarılan kale beşi dairesel, dördü kale planlı 9 kuleye sahiptir. Karaman Kalesi, şehrin önemli sembollerindendir. Aynı zamanda yörede öne çıkan anıtsal mimari örnekleri arasındadır.
Hatuniye Medresesi
Hatuniye Medresesi, 1382 yılında Mimar Numan Bin Hoca Ahmet tarafından inşa edilmiştir. Osmanlı Sultanı Murat Hüdavendigar’ın kızı Nefise Sultan tarafından imar ettirilen medrese avlu planlı bir yapıdır. Tarihi eserin ortasında açık bir avlu, çevresinde medreseye ait hücre odaları yer alır. Mukarnas işlemeli kemerli bir kapıdan girilen medresenin cephesi ve iç mekanında bitki desenleri, geometrik motifler, rumi, palmetler gibi süsleme sanatlarına rastlanır. Hatuniye Medresesi Karaman şehir merkezinde yer aldığı için yapıya ulaşım da oldukça kolaydır.
Çeşmeli Kilise
Çeşmeli Kilise, Karaman merkezde Tapucak mahallesinde bulunur. Bizans dönemine ait kilise bu medeniyete ait mimari üslup ve süsleme sanatından izler taşır. Kesme taş tekniği ile inşa edilen yapı 2007 yılında restore edilerek turizme kazandırılmıştır. Çeşmeli Kilise’nin yer aldığı konumdaki Yeni Hamam, Tarihi Ermeni, Türk, Rum Evleri, Araboğlu Cami gibi diğer tarihi yapıları da gezebilirsiniz. Pek çok tarihi yapı merkezde yer aldığı için bir günde gezilecek yerler listenize bu mekanları ekleyebilirsiniz.
Taşkale Tahıl Ambarları
Taşkale Tahıl Ambarları tarihi dönemde gıdaların depolanması amacıyla inşa edilmiş, kullanılmış mekanlar olarak öne çıkar. Bu ambarlara konan yiyeceklerin 30 sene saklanabileceği ileri sürülür. Ambarlar killi kireç taşından oluşan kayaç üzerine oyularak inşa edilmiştir. İnsan emeği ile oyularak imar edilmiş ambarlar tek veya iki odalı olarak yapılmıştır. Tahıl ambarları ısı ve nemi sabit tutma özelliği bulunan killi kireçli kayaç üzerine inşa edilmiştir. Bu nedenle, ambarlar gıda saklama özelliği ile öne çıkar. Karaman’da yapılacak aktiviteler arasına Taşkale Tahıl Ambarları’nı gezmeyi mutlaka eklemelisiniz.
Yunus Emre Cami
Yunus Emre Cami, kesme taştan kubbeli olarak inşa edilmiş tarihi eser niteliği taşır. Dikdörtgen planlı yapının girişinde revak, sütunlar yer alır. Karaman merkezde Kirişçi mahallesinde yer alan tarihi yapıya kolaylıkla ulaşılabilir.
Tartan Konağı
Tartan Konağı, 1810 yılında inşa edilerek günümüze ulaşan bir sivil mimari örneğidir. Anadolu’da yer alan Türk evleri mimarisinin özgün örnekler arasında yer alır. Yapı iki katlı, orta sofa planlı olarak inşa edilmiştir. Yapının iç mekanında kalem işi süsleme sanatı kullanılmıştır. Tarihe tanıklık etmek için hala ayakta olan bu yapıyı ziyaret edebilirsiniz.
Karaman’ın Meşhur Yemekleri Nelerdir?
Karaman’ın meşhur yemekleri, bıldırcın dolması, keşkek, arabaşı çorbası, batırık, calla yemeği, zerde, çullama olarak sıralanabilir. Şehirde yemek yenecek yerler çoğunlukla merkezde ve çevre ilçelerde yer alır. Karaman’da keyifli bir tatil için hem gezebilir, hem de yöresel lezzetleri deneyimleyebilirsiniz.
Keyifli bir tatil için Karaman’da her yere kolay bir şekilde ulaşmak isterseniz eKuralkan tarafından sunulan avantajlardan yararlanarak temin edeceğiniz motosiklet ile şehri gezebilirsiniz.