Kırıkkale’de Gezilecek Yerler
Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Kırıkkale, doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve el değmemiş tabiatı ile öne çıkar. Kırıkkale, eski çağlardan beri Anadolu’nun gözde şehirleri arasında yer alır. Birçok farklı uygarlığa ev sahipliği yapmış yerleşim, pek çok farklı kültürden de izler taşır. Tarihi yapıları ile dikkat çeken şehirde Osmanlı Devleti, Selçuklu Devleti, Bizans ve Roma İmparatorluğu gibi farklı uygarlıklara ait tarihi eserler bulunur.
Şehirde ilk yerleşimin milattan önceki zamanlarda yapıldığı bilinir. Kırıkkale’nin arkeolojik sit alanlarında 1990 yılında yapılan kazılarda Helenistik Dönem, Frig, Asur Uygarlıkları, Eski Tunç Çağı’na ait kalıntı ve izlere rastlanılmıştır. Kırıkkale hem tarihi ve turistik değeri hem de İç Anadolu’nun önemli merkezleri arasında yer alması ile her yıl birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilir. Kırıkkale’ye nasıl gidilir, Kırıkkale’nin tarihi ve turistik yerleri nerelerdir, Kırıkkale’de neler var, Kırıkkale’de göl var mı, Kırıkkale’nin en meşhur yerleri neresi gibi soruların cevabını merak ediyorsanız yanıtlara göz atabilirsiniz.
Kırıkkale Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kırıkkale gezisine çıkmadan önce bilmek isteyeceğiniz önemli detaylar şu şekilde sıralanabilir:
- Kırıkkale İç Anadolu Bölgesi Orta Kızılırmak Bölümü’nde yer alır.
- Kırıkkale coğrafi konum olarak Ankara, Kırşehir, Çankırı, Yozgat, Çorum şehirlerine komşudur. Bu şehirlerin çizdiği bölge sınırları içerisinde yer alır.
- Kızılırmak, Kırıkkale içerisinde akar, bu nedenle şehir bereketli topraklara sahiptir.
- Kırıkkale’ye ulaşım için karayolu ve demiryolu seçenekleri kullanılabilir. Havayolu ile ulaşımı için en yakın havalimanı Ankara Esenboğa’dır.
- Karayolu ulaşımı diğer seçeneklere göre daha gelişmiş durumdadır.
- Kırıkkale’de hava sıcaklığı kış mevsiminde eksilere düşer. Yaz mevsiminde de sıcak ve kurak iklim görülür. Daha elverişli hava koşulları için ilkbahar ve sonbahar mevsimi tercih edilebilir.
- Eğer kış mevsiminde Kırıkkale’yi ziyaret etmek isterseniz kalın giysilerinizi mutlaka yanınıza almalısınız. Yaz ayları için açık renkli, ince kıyafetler daha iyi bir tercihtir.
Kırıkkale Merkez Gezilecek Yerler
Kırıkkale şehir merkezi konaklama mekanları ve alışveriş açısından pek çok turistik imkana sahiptir. Dolayısıyla gezinize ilk olarak merkezden başlamanız daha iyi bir tatil planı yapmanızı sağlayabilir. Merkezde Kırıkkale Çarşısı, Peri Bacaları, Hasandede Türbesi, Nuh Camii gibi tarihi yapıları ve doğal güzellikleri gezerek görebilirsiniz.
Peri Bacaları
Hasandede Peri Bacaları’na Kırıkkale’nin Kapadokya’sı denilse yeridir. Dağ yamacındaki kırmızı renkli peri bacaları bölgede mutlaka gezilip görülmesi gereken yerler arasındadır. Merkeze 15 km mesafede yer alan doğal oluşumlar farklı yapıları ile görenleri hayran bırakan bir güzelliğe sahiptir. Özellikle gün batımında kızıla bürünen hava Peri Bacaları ile kartpostallık görüntüleri anımsatır. Bölgeyi gezerken fotoğraf makineniz ile tatilinizi unutulmaz anılara dönüştürebilirsiniz.
Nuh Camii
Nuh Camii, Kırıkkale merkezde inşa edilmiş bir yapıdır. İhtişam mimarisi ile öne çıkar. Mimar Necip Dinç tarafından tasarlanan bina sadece Cami değil aynı zamanda bir külliye yapısıdır. Külliyenin içerisinde konferans salonu, kütüphane, seminer salonu gibi farklı mekanlar yer alır. Bunun yanı sıra, el sanatları eğitim merkezi, derslikler, aile rehberlik merkezi gibi sosyal amaçlı mekanlar da külliye bünyesinde bulunur. Edirne Selimiye Camii’nin mimari üslubu örnek alınarak tasarlanan yapı üç şerefeli dört minareye sahiptir.
Kırıkkale Çarşısı
Arasta formunda tasarlanan Kırıkkale Çarşısı’nda birçok farklı alışveriş dükkanı bulunur. Çarşı merkeze yakınlığı nedeniyle genellikle hediyelik eşya, takı, kitap, biblo gibi yöresel veya kişisel ürünler almak isteyen turistlerin ilk alışveriş mekanıdır. Çarşıda sahaftan, antikaya, hediyelik eşyadan, takıya aradığınız herşeyi bulabilirsiniz.
Hasandede Türbesi
Hasandede Türbesi, Kırıkkale’de bulunan tarihi yapılardandır. Kırıkkale merkeze 12 km uzaklıkta yer alan tarihi eser, 1605 yılında inşa edilmiştir. Taş malzemeden kalın cidarlı olarak imar edilen yapı kare planlıdır. Kesme kırmızı taş, binanın işçiliğinde kullanılmıştır. Mimarisi ile göz dolduran Hasandede Türbesi, yıllara meydan okurcasına hala ayaktadır.
Kırıkkale’de Gezilecek Doğal Güzellikler
Kırıkkale, el değmemiş güzelliği ile pek çok doğal mekana sahiptir. Çeşnigir Kanyonu, Dinek Dağı,Sulu Mağara, Karacaahmetli Tabiat Parkı, Lavanta Vadisi Kırıkkale gezilecek doğal yerler arasındadır.
Çeşnigir Kanyonu
Kırıkkale’de hem tarihi eserlerin hem de doğal güzelliklerin bir araya geldiği mekandır. Kırıkkale’nin Keskin ilçesinde yer alan Çeşnigir Kanyonu eşsiz bir manzaraya sahiptir. Kanyonun üzerine Selçuklu Devleti döneminde inşa edilen Çeşnigir Köprüsü de aynı zamanda bir tarihi eser niteliği taşır.
Dinek Dağı
Dinek Dağı, Kırıkkale’nin Balışeyh ilçesinde yer alır. Doğa ile başbaşa kalmak isteyenler için idealdir. Temiz havasıyla huzur bulacağınız Dinek Dağı’nda atlı safari, piknik, doğa yürüyüşü, kamp gibi farklı aktiviteler yapabilirsiniz.
Sulu Mağara
Sulu Mağara, görenleri şaşırtan, esrarengiz ve gizemli atmosferi ile ziyaretçilerini büyüleyen bir destinasyondur. Kayaların içerisinde yer alan mağara, taşların arasından akan suyun havuz gibi birikmesinden dolayı Sulu Mağara adını almıştır. Mağara içerisine yapılan yürüyüş parkuru ile 115 metrelik bir alanı gezerek içerideki atmosferi keşfedebilirsiniz.
Karacaahmetli Tabiat Parkı
Karacaahmetli, Kırıkkale’de doğa severlerin sıklıkla ziyaret ettiği mekanlardandır. Doğa yürüyüşü, kamp, piknik gibi aktiviteler için iyi bir seçenektir. Karacaahmetli Tabiat Parkı, Kapulukaya Barajı’nın hemen yanı başında yer alır. Tabiat parkında 63 farklı kuş türünün yaşadığı belirtilir. Kapulukaya Barajı ise 13 balık türüne ev sahipliği yapar. Nitekim, bölge güzel bir ekosisteme sahip olmasının yanı sıra kuş gözlemciliği gibi aktiviteler için de vazgeçilmezdir.
Lavanta Vadisi
Lavanta Vadisi Kırıkkale Samsun güzergahı üzerinde yer alır. Balışeyh ve Karacaahmetli Lavanta tarlalarının mor renkli, uçsuz bucaksız manzaralarının fotoğrafını çekebilirsiniz. Kapulukaya Barajı’nın masmavi sularına bakan mor lavanta bahçeleri ziyaretçilerine eşsiz bir görsel şölen sunar.
Kırıkkale’de Tarihi Yerler
Kırıkkale eski çağlardan beri pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle, yörede birçok tarihi eser hala ayaktadır. Taş Mektep, Ballı Cami ve Türbesi, Ceritkale Kaya Mezarları bölgede ziyaret edebileceğiniz tarihi destinasyonlar olarak sıralanabilir.
Taş Mektep
Taş Mektep, Kırıkkale Keskin ilçesinde yer alır. Tek katlı, dikdörtgen planlı bir binadır. Kırmızı Ankara taşından inşa edilen yapının giriş kapısı kemerlidir. Pencereler üzerinde de kemer ve kilit taşı kullanılarak bezemeler yapılmıştır. Çatı ise marsilya kiremiti ile geçilmiştir. Özgün mimarisi ile yapı ziyaretçilere açıktır.
Ballı Cami ve Türbesi
Ballı Cami ve Türbesi’nin tarihi Selçuklu Devleti dönemine uzanır. Tarihi eserin bu dönemde inşa edildiği düşünülür. Cami ve türbe Kırıkkale’nin Balışeyh ilçesinde yer alır. Mekan, Kırıkkale’ye 21 km mesafede yer alır. 1121 yılında inşa edilen tarihi eser, 1991 yılında restore edilmiştir. Yapı ahşap ve taş işçiliğinin nadide örneklerindendir.
Ceritkale Kaya Mezarları
Ceritkale Kaya Mezarları, Demir Çağı’na ait olduğu düşünülen tarihi kalıntılardır. Ceritkale Köyü’ne 3 km uzaklıkta yer alan kayalara oyularak oluşturulan mezarların Roma dönemine ait olduğu düşünülür. Sulu Mağara’ya yakın konumda bulunan Kaya Mezarları Kırıkkale Keskin ilçesine 10 km mesafededir.
Kırıkkale’de Ne Yenir?
Kırıkkale Anadolu’nun diğer şehirleri gibi kendine özgü birçok yöresel lezzete sahiptir. Besmeç, sulakyurt ballısı, keskin tava, kadife balığı, karacaahmetli patlıcan turşusu, gavurga, kırık kahve, delice üzümü, delice şırası gibi birbirinden farklı yöresel tatları Kırıkkale’de deneyebilirsiniz.
Kırıkkale tatilinizde kısa mesafeleri hızla kat etmenizi sağlayan Kanuni motosiklet modellerini Kanuni.com.tr aracılığıyla inceleyerek beğendiğiniz ürünü hemen temin edebilirsiniz.